Κεραμούτσι

Το Κεραμούτσι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 210 μέτρων και βρίσκεται στο 15,4 χλμ. του δρόμου προς Κρουσώνα, 3,5 χλμ. νότια της Τυλίσου.

Το 1583 αναφέρεται από τον Καστροφύλακα με το όνομα Chieramuzzi με 192 κατοίκους. Στα βορειοανατολικά του χωριού, στα 300 μ., στο χωματόλοφο Καστέλι σώζονται τα ερείπια του Castel Malvizin, από το οποίο έλαβε την ονομασία της όλη η επαρχία Μαλεβιζίου. Πιθανότατα από το όνομα της επαρχίας πήρε το όνομά του και το κρασί Μαλβαζία που εξαγόταν στην Ευρώπη για πολλούς αιώνες  μέσα από την εμπορική διάνοια και θαλάσσια  κυριαρχία των Βενετών εμπόρων. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν το μόνο χωριό της περιοχής που κατοικούνταν πλειοψηφικά από Τουρκοκρητικούς. Πολλοί κάτοικοι του χωριού σήμερα κατάγονται από τη Μικρά Ασία.

Το Κεραμούτσι είναι χωριό, με 309 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2001), οι οποίοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία.

Στο χωριό βρίσκονται οι ιεροί ναοί των Εισοδίων της Θεοτόκου με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, του Αγίου Αντωνίου, επίσης με τοιχογραφίες του 1434, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του Αγίου Γεωργίου. Στην πλατεία βρίσκεται μια μεγάλη μουριά, που μαρτυρά ότι στα παλιά χρόνια οι κάτοικοι ασχολούνταν και με τη σηροτροφία. Επίσης, στο Κεραμούτσι υπάρχουν πολλά αρχοντικά σπίτια.

Ιστορίες σχετικές με το Κεραμούτσι

Pin It on Pinterest