Κορφές
Το χωριό Κορφές είναι χτισμένο σε υψόμετρο 290 μέτρων, πάνω σε λόφους και λοφίσκους που πιθανόν του έδωσαν την ονομασία Κορφές. Ο οικισμός του χωριού έχει αναπτυχθεί περιμετρικά γύρω από την πλατεία σε δύο διαζώματα και δύο εκκλησίες, μία στο καθένα, που σηματοδοτούν το παλαιό και νεότερο.
Το χωριό αναφέρεται στις ενετικές απογραφές από το 12ο αιώνα και μετά. Έτσι, σε έγγραφο του 1248 απαντάται με το όνομα Corfe. ο 1583 στον Καστροφύλακα αναγράφεται Corfes, με 130 κατοίκους (Καστροφύλακας, Κ 102).
Ο πληθυσμός του με βάση την τελευταία απογραφή του έτους 2001 είναι 615 κάτοικοι. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αμπελοκαλλιέργεια, η ελαιοκομία και η κτηνοτροφία. Επίσης στην κοινωνική ζωή των κατοίκων ιδιαίτερο ρόλο έχει η μαντινάδα. Η οποία είναι προϊόν συλλογικής ποιητικής έκφρασης και συναρτάται με την παρέα και τις εκδηλώσεις στον κύκλο της καθημερινής ζωής, πέραν της προγραμματισμένης διασκέδασης. Οι μαντινάδες τηρούν τη ζωντάνια και το στοιχείο της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων του χωριού.
Στο χαμηλότερο διάζωμα της πλατείας του χωριού βρίσκεται η παλαιά εκκλησία της Παναγίας, η οποία είναι αφιερωμένη στο Γενέσιον της Θεοτόκου, και είναι κτίσμα τουλάχιστον του έτους 1603, εκτεινόταν ο παλαιός οικισμός. Στο υπερυψωμένο διάζωμα με τον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος (1885), στη σημερινή κεντρική πλατεία με το μνημείο των ηρώων, ο νεότερος οικισμός. Από τα τέλη του 19ου αιώνα στον περίβολο της κεντρικής πλατείας εντοιχίστηκε πέτρινη κρήνη. Στα ανατολικά του χωριού υπάρχει αρτεσιανό φρέαρ, του οποίου το νερό ανέρχεται στο ένα μέτρο πάνω από το έδαφος και αναδίδει μυρωδιά θείου. Το θειούχο νερό τ\ης πηγής έχει, κατά πληροφορίες των κατοίκων, ιαματικές ιδιότητες ειδικά για τις δερματοπάθειες. Σώζονται ερείπια από ειδικά λουτρά που είχαν χτίσει οι Τούρκοι.
Ιστορίες σχετικές με το Κορφές
Οι ονομαστές μαντινάδες και τα παραδοσιακά έθιμα του γάμου στις Κορφές
Κασσαπάκης Ιωάννης
Κορφές
Οι ονομαστές μαντινάδες και τα παραδοσιακά έθιμα του γάμου στις Κορφές
Κασσαπάκης Ιωάννης
Κορφές