Κρουσώνας

Ο Κρουσώνας αποτελεί την ομώνυμη κοινότητα η οποία αρχικά ως Δήμος έως και το 2011 διατηρούσε το όνομα και την έδρα του Δήμου μέχρι το σχέδιο Διοικητικής μεταρρύθμισης Καλλικράτης και την ένταξη του στον Δήμο Μαλεβιζίου ως η δεύτερη εκ των τριών δημοτικών ενοτήτων που αναφέρονται.

Πρόκειται για Κωμόπολη και κοινότητα της επαρχίας Μαλεβιζίου και έδρα τις δεύτερης δημοτικής ενότητας του σημερινου Δήμου Μαλεβιζίου. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, σε απόσταση 21 χμ. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στους λόφους Πλάγια, Κούπος και Λειβαδιώτης. Έχει υψόμετρο 460 μ. και πληθυσμό, μαζί με τον οικισμό Κιθαρίδα και την μονή της Αγίας Ειρήνης, 2.950 κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το όνομα του έχει δύο βασικές εκδοχές προέλευσεις λαογραφικού χαρακτήρα συνδεόμενο τόσο με την παραλλαγή του ονόματος των κουρσάρων (ως τόπος λεηλασία πειρατών) όσο και της αρχαιοελληνική λέξης Κρουσών που τοποθετείται ως επίθετο του Θεού Διονύσου όπου λατρευόταν στην περιοχή και τον ομώνυμο οικισμό. 

Αναμφίβολα η περιοχή βρίθει τοπωνυμίων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με χαρακτηριστική περίπτωση Νότια του χωριού, στο λόφο Κούπος, σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, υπήρχε μυκηναϊκός ή γεωμετρικός συνοικισμός. Πιστεύεται μάλιστα πως η νεκρούπολή του ήταν στη θέση Χοιρόμαντρες ή Πρινόρι. Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι βρέθηκε στη θέση αυτή (λόφος Κούπος) νόμισμα που έφερε στη μία όψη του αχαϊκή κεφαλή και στην άλλη την επιγραφή Κουρσιαίο Φοιλονίδα.

Συγκεκριμένα η Δημοτική Ενότητα του Κρουσώνα αποτελείται από τις ακόλουθες Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες: Κρουσώνα, Κορφές, Σάρχου, Λουτρακίου. 

Ιστορίες σχετικές με τον Κρουσώνα

Pin It on Pinterest