Ροδιά

Το τοπωνύμιο της Ροδιάς ή Ρογδιάς το οποίο αποτελεί συνώνυμου του φυτού και απαντάται ήδη από το 1248 σε έγγραφο του Κατάστιχου των Μοναστηριών και των Εκκλησιών του Κοινού ώς η Ροδέα με το Κάστρο μας παραπέμπει Γενουατικό ή προγενέστερο Κάστρο που βρίσκονταν στη θέση του ιδιαίτερα σημαντικού Βενετσιάνικου οχυρού στο Παλαίκαστρο.

Η θέση που  βρίσκεται η κοινότητα είναι ιδιαίτερα προνομιακή  καθώς απλώνεται στην πλαγιά της Μαρμαροκεφάλας (υψομ 300 μ)  16 χλμ βορειοδυτικά του Ηρακλειου. Ο τόπος αποτελεί μεταξύ άλλων γενέτειρα της Άννας Καλλέργη και των άλλων ηρωικών  μορφών των επαναστάσεων του τέλους του 19υ αιώνα ενώ αναφέρεται ήδη από παλαιότερες πηγές ως ¨κώμη (κοινότητα), τερπνή, κατάρρυτος και ρωμαντική. Συγκεκριμένα μια εκ των  παλαιότερων της αναφορών ως οικισμός είναι σε νοταριανή πράξη του 1356 όπου αναφέρεται με διπλό όνομα ως Ροδέα και ως Κερά Ροδέα στο αρχείου του Δούκα της Κρήτης.

Μέχρι σήμερα διατηρεί έναν από τα σημαντικότερα δείγματα κοσμικής αρχιτεκτονικής της Βενετοκρητικής περιόδου, την Έπαυλη των Καλλεργών ενώ οι εκκλησίες της Παναγίας Ροδέας, η Ακρόπολη της Καστροκεφάλας, η Μονή των Σαββαθιανών , το Παλαίκαστρο , και οι ναοί Αγ. Νικολάου, Αγ. Αντώνη και Αγίας Άννας αποτελούν μόνο μερικά τοπόσημα και μνημεία που δειχνουν τη μακραίωνη διαπολιτισμική ιστορία ενός σημαντικού οικισμού.

Κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 798 κατοίκους με προδιαγραφές να αποτελέσει ένα σημαντικό προάστιο μέσα στην κρητική ύπαιθρο  και την ιδιαίτερα όμορφη θέα.  προς το μητροπολιτικό κέντρο.

Ιστορίες σχετικές με τη Ροδιά

Pin It on Pinterest