Σάρχος
Ο Σάρχος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 240 μέτρων και βρίσκεται στους πρόποδες της Β/Α πλευράς του Ψηλορείτη.
‘‘Άρχος. Θεός ή ήρως τιμώμενος υπό τών Κνωσίων και Τυλισίων εν Κρήτη, ώς μανθάνομεν εξ επιγραφής αναγραφούσης τα όρια των δύο πόλεων περί 450 π.χ. Είχεν ιερόν εν Αχάρνα. Εκ τούτου πιθανώς παρέμεινε και το σημερινό όνομα του χωριου Σάρχος. (εις Άρχο).”Στέφανος Ξανθουδίδης” (αρχαιολόγος-ιστορικός).
Το χωριό αναφέρεται σε αγοραπωλησία κρασιού τον 13 αιώνα.Το 1583 ο Σάρχος αναφέρεται στον Καστροφύλακα με την ονομασία Sargho με 82 κατοίκους (Καστροφύλακας, Κ 102). Κατά την Επανάσταση του 1866 στο σπήλαιο Σάρχου ή Χώνος, στην κοίτη παλαιού υπόγειου ποταμού, βρήκαν καταφύγιο τα γυναικόπαιδα του χωριού και κατάφεραν να σωθούν. Στις 13 Αυγούστου του 1944 οι Γερμανοί εκτέλεσαν 20 Σαρχιανούς μαζί και τον πρόεδρο της κοινότητας.
Σήμερα η κοινότητα απαριθμεί 165 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία, καθώς επίσης και με την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων. Παράγονται σταφίδα, ελαιόλαδο και επιτραπέζια σταφύλια.
Στον Σάρχο βρίσκονται οι ιεροί ναοί του Τιμίου Σταυρού, της Παναγίας της Θεοτόκου, του Αγίου Νικολάου, Παναγίας της Κεράς και η ερειπωμένη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στα δυτικά του χωριού βρίσκεται το ιστορικό σπήλαιο Σάρχου, σε μια καταπράσινη κοιλάδα. Το εν λόγω σπήλαιο έχει συνολικό μήκος 2χλμ. και βάθος 225μ.






Ιστορίες σχετικές με το Σάρχος
Σάρχος, Η ιστορία του χωριού μου
Μύρωνας Περβολαράκης
Σάρχος
Νοσταλγώντας χρόνια ξεγνοιασιάς
Ειρήνη Μιχελακακη
Σάρχος
Σάρχος, Η ιστορία του χωριού μου
Μύρωνας Περβολαράκης
Σάρχος
Νοσταλγώντας χρόνια ξεγνοιασιάς
Ειρήνη Μιχελακακη
Σάρχος